I går (16/01) var en blæsende dag. Så meget at træer væltede og tilstrækkeligt til, at vi blev enige om, at vi ikke tog ud i biotopen, med tanke på vores sikkerhed.
I stedet for valgte vi at afprøve vores aktiviteter på UC Syd i bålhytten.
Afprøvning af alternativt finsk komfur
Normalt skal man gøre som på billedet til venstre, men bruge en meget større træstub og i stedet for en sav, skal man bruge en motorsav. Vi forsøgte os med at binde træstykker sammen for at få den rette størrelse på komfuret.
Det betød, at luften nemt kunne trænge ind fra alle sider og derfor ville den brænde hurtigere.
Vi havde høvlet træ, som vi ville lægge i midten. Det høvlede træ blev derefter overhældt med lampeolie. Det skulle hjælpe med at holde gang i midten, således der blev ved med at være ild.
Vi var klar over at snoren, som bandt træet sammen, på et tidspunkt ville knække. Det ville ikke ske i et normalt finsk komfur. Til venstre ses et billede, der viser bålet efter 20 min. Pga. blæsten fik ilden hurtigt fat i snoren.
Vi var glade for, at vi afprøvede det. Vi så hvordan det kunne fungere og vi fik en forståelse for, hvorfor man skærer ned i en hel stub med en motorsav, i stedet for binde træ sammen. Det positive ved vores metode, var at alle træstykkerne blev godt brændt hele vejen, hvilket ville være en god bund til et bål.
Vi prøvede også at save ned i en lille stub, for at se forskellen på det, fra de sammenbundne stykker træ. Pga. størrelsen brændte det hurtigt ned, men det var spændende at se, hvordan det brændte og hvor længe.
Snitteaktivitet
Vi havde tænkt os, at afprøve hvor lang tid det tager at snitte forkellige ting. Afprøve hvor svært det er at snitte i træ og afprøve hvor længe man typisk er fokuseret i en snitteaktivitet.
Det endte med at vejret gjorde aktiviteten lidt træls, men alt i alt var det sjovt at prøve sig frem med snitteteknikker og forskellige måder at holde træet på. Det kan være svært at beslutte sig for en genstand inden og derfor kan man også prøve sig frem og se hvor træet fører én hen.
Vi lavede en brevåbner, en rustik smørkniv og en enkelt spisepind.
Vi havde igen en hyggelig dag med aktiviteter, hvor vores aktiviteter blev afprøvet.
Vi håber vejret er mildere næste gang vi skal ud i vores biotop.
Kiggede lige fordi - fin foto dokumentation af jeres aktivitet. Har I gjort jer nogle pædagogiske overvejelser ift. det finske komfur - hvilke muligheder er der for inddragelse af børn/borgere, hvordan anvende komfuret til tilberedning af mad mv. Inddrag gerne litteratur, eksempelvis om friluftsliv eller grundbogen kap. 5.4 bålaktiviteter i pædagogisk praksis.
SvarSletVh Ida