Dyrehold Opgave B
Af Robin, Rasmus, Anita og Louis
Gruppe 4
10/1-2020
Naturfaglig viden
Oprindelse: Afrika.
Den mest almindelig er Achatina fulica, som er en særlig invasiv art i det meste af sydøstasien, hvor den bliver betragtes som et skadedyr.
Størrelse:
Sneglene kan blive op til 30 cm med et hus længde på 20 cm. Den største art er A. Achatina som kan blive på til 37,5 cm. Sneglene vokser hele deres liv.
Temperament:
Det er en ganske rolig snegl, som ingen tænder har og kan ikke bide. De indtager deres føde med en ryg tunge. Når de indtager deres føde, lyder det som om de gnasker. Sneglene vil forsøge at indtage næsten alt der bevæger sig på. Også ens arm, men dette er helt ufarligt og føles ligesom at blive slikket på af en kat.
Temperatur:
Sneglene kan gå ved stuetemperatur, men 24-25 grader vil være at foretrækker. Temperaturer under 15 grader vil være skadeligt for dyrene og dette vil være med til at slå dem ihjel. Lys over terrariet er ikke nødvendigt da sneglene er nataktive, men de skal kunne se forskel på nat og dag. Hvis man bruger en varmekilde skal denne placeres over- eller på siden af terrariet.
Luftfugtighed: 80-90%.
Hvis sneglene går for tørt, lukker de sig ind i huset for ikke at tørre ud. DEt samme gælder ved for høj fugtighed samt temperature.
Terrarium:
60x30x30 er passende til 3-4 voksne snegle. Sneglene laver slimspor så det er nødvendigt at gøre terrariet rent ret ofte. Det er vigtigt at man er omhyggelig med rengøringen, da rester af rengøringsmidler kan slå sneglene ihjel. Barkstykker og grene er en god ting til at aktivere sneglene, men undgå store sten da de kan falde ned over sneglene og beskadige deres hus. Dog kan de reparere skaden, men det kommer ikke til at se særlig pænt ud.
Bundlag:
Min 10 cm ugødet spagnum som altid holdes fugtigt, gerne med lidt visne blade og tørt træ. Ungerne vil være nedgravet det meste af tiden mens de voksne bruger det tykke bundlag til at lægge deres æg i.
Kønsforskel:
Sneglen er tvekønnet (hermafrodit) så der er ingen forskel.
Opdræt:
Sneglen er tvekønnet så hvis de her optimale forhold er der ingen ben i opdræt. Dog kan de ikke befrugte sig selv, der skal som regel to til som til gengæld kan befrugte hinanden. Parring kan forekomme hele året rundt. Hvor længe sneglene er om at blive kønsmodne kan variere, men typisk mellem 9 måneder og 2 år, alt efter hvilke forhold de går under. Æggene udvikler sig direkte til en lille snegl. Nogen arter ligger 1-20 æg, mens fx A. Fulica kan ligge op til 300.
Foder:
Levende og døde planter udgør den største fødekilde i naturen. I fangenskab fordre vi med diverse grøntsager, dog skal man ikke fodre den med syreholdige ting. Man kan supplere med fiskefoder, rugbrød, hunde- kattemad. Vi vil lægge en skål med væske ind til dem, dette vil også være med til at holde luftfugtigheden inde i terrariet. Sneglens fordøjelse system er ret såbart og de har derfor ikke godt af muggent eller råddent foder. (Zooniverse, u.å., Pasningsvejledning til Achatina species).
Etablering af dyrehold
Skitse af terrariet
Vi har valgt et terrarie som har målene 60x30x30, dette er også anbefalet med den mængde dyr vi har i vores terrarie. I bunden af terrariet er der lagt 10 cm ugødet spagnum, bunden er blevet vandet godt, da jorden skal være godt våd. Inde i terrariet er der lagt kalksten, kalkpiller, mad og bark. Ovenpå terrariet er der lys og en varmelampe, som skal være med til at holde temperatueren over de 20 grader. Bagpå terrariet er der placeret en varmelegme. Udover sneglene har vi valgt at der også skal være bænkebider i terrariet for at være den del af et økosystem.
Øko - system
9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på jeres blog. I kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.), eller som er foderdyr / rovdyr (melorm / aborrer, fluer / edderkopper, regnorm /skildpadder).
Litteraturliste
Zooniverse (u.å.). Pasningsvejledning til Achatina species. Lokaliseret d. 10. januar 2020 på: http://zooniverse.dk/pasningsvejl/insecta/achatina.html
Fint og overskueligt! Det bliver spændende at se om bænkebiderne kan medvirke til at skabe balance i terrariet...
SvarSlet